Lycka är Micingång!

 

 

 

runNgun

img001

En möjlighet som jag lite saknat sen jag bytte från Nokia N82 till iPhone var att kunna använda en extern mic vill video. Ibland är man i bullriga miljöer och till kunna köra med en handmic.
På nokian kunde man använda video out sladden och lura telefonen. Men iPhonen är inte kopplad lika.

Efter ett gäng försök och googlande gav jag upp ett tag men nu blev det aktuellt igen. Och denna gång hittade jag en vettig lösning.
Åter igen är det en videosladd som gör jobbet.

Med de flesta digitalkameror följer ofta en minitele till kompositkabel:

I ena änden sitter tre RCA, en röd en gul och en vit. Och i andra änden en 3.5 mm miniplugg med fyra poler (samma som original headset till iPhone).

För att den ska fungera är det viktigt att den är kopplar enligt följande (vilket nokians inte är):

I mitt fall är den röda den som är mikrofonen. Vit är vänster och gul är höger ljud ut (hörlur). Den tredje ringen, eller näst innersta är minus, jord, skärm. Kalla vad du vill ;)
Beroende på vilken mikrofon du använder så behövs sen lite olika kontakter.
En vanlig dynamisk handmic använder XLR och för att koppla in den behöver du bygga följande adapter:

Till vänster en RCA-hona som passar Mic-kontakten på sladden ovan (röd RCA) och till höger en XLR hona (som passar i botten av en handmic).

På XLR-kontakten kopplar du pol 2 till mitten polen på RCA-kontakten. De övriga 1 och 3 kopplar ihop med chassi och med skärmen på RCA-kontakten.

Sen behöver ni ju kunna lyssna också.
För det behövs en RCA-honor till 3.5 mm minitele adapter. Det finns att köpa men ett alternativ är att klippa av de gula och vita och löda på en 3.5 mm telehona för vanliga lurar. Då slipper ni en massa kabel hängande.

Jag har även provat dem Trådlös mygga som på översta bilden och det funkar perfekt. Med trådlöst sändare öppnar sig möjligheten att koppla in sändaren vid t.ex. mixerbordet och sända till en iphone framme på ett podium och hela härligheten mot bambuser. :)

Kommentera och fråga gärna. Sprid till massorna så kanske vi får bättre ljud på Youtubevideos i framtiden.

Provat med framgång på iPhone 3Gs med iOS 4.1 och iPad 3G med iOS 4.2beta.

Funkar även perfekt på iPhone 4 med iOS 4.3.3

Karl Nilsson

p.s. avslutar på min slutgiltiga setup efter en kväll med lödkolven d.s.

///// Uppdatering /////

Problemet i att iPhone 4 inte känner av att en mic är inkopplad i vissa fall, beror på impedansen som är för låg. En vanlig Dynamisk handmikrofon har ett inre motstånd därför fungerar detoftast bra men med t.ex. en shutgun eller mygga så finns det en annan lösning. Ett 800-1000 ohm motstånd i serie med mickontakten har enligt mina tester gett ett bra resultat.

 

///// Uppdatering 2 /////

Som en del har påpekat finns det en iPhone headset-adapter på kjell & co.
Denna adapter är ENDAST en splitter av kontakterna. den delar upp fyrpolig 3.5mm teleplugg till en trepolig 3.5mm hörlurskontakt och en 3.5mm mikrofonkontakt. Den är främst avsedd att användas med PC-headset som har separata kontakter för hörlur och mic, röd/rosa och grön.
Då denna lösning inte påverkar impedansen är den inte en general lösning. Vissa mikrofoner, t.ex. dynamiska eller myggor kan fungera men kompletteras den med ett motstånd enligt ovan så fungerar de flesta mikrofoner bra.

Tänker tipsa om en App, Blue FiRe.
Det är mikrofontillverkaren Blue som bjuder på denna godbit. Förutom att vara gratis finns det en funktion som jag använder den till. Man kan välja medhörning på mic-ljudet. Perfekt att kolla om det låter bra inför en videoinspelning.

///// Uppdatering 3 /////

Mikrofonadaptern till iPhone 4, dvs med motstånd, kan även användas till Macbook Air för att få mic/line ingång.

///// Uppdatering 4 instruktionsvideo /////

///// Uppdatering 5 /////

Funkar på iPhone 4 med iOS5 :) Puh!