Pinterest, farligare än cigg?

c1b505e1b7dd29e1e4845583c4144285

Uppdaterat, Pinterest har från 6/4 ett nytt avtal.

Är det som med våra älskade cigaretter att det finns en baksida med Pinterest, en del får lungcancer av det som var så gott och beroende?

Vi börjar med ett scenario.

Du och dina vänner har en midsommarfest. Den där klassiska typen med god mat och sol och blonda leende människor med blommor i håret och hela baletten. Ni badar och dansar och firar den svenska sommaren. Alla fotograferar, med mobiler och med systemkameror. Tillsammans taggar ni varandra på facebook och bilderna ligger på flickr, instagram och bloggar. Nästan ingen blir så bakfull att de mår dåligt.
Det är inget konstigt, samma sak sker över hela vår jord under dygnets alla timmar.

I en trävilla från 1973 i ett mellanstort samhälle sitter en man som anser att samhället har svikit honom. Han anser att han har hittat anledningen till att då mycket av vår välfärd har nedmonterats de senaste 25 åren. Han är rädd att det som han ser som sitt hemland håller på att urlakas och försvinna. Liksom couscoussallad på ett midsommarbord? Dom små förändringarna är dom farligaste.
Men han har det svårt. Det är inte lätt att vara främlingsfientlig i Sverige. Det finns lagar om hets mot folkgrupp och ingen vill förknippa sig med hans åsikter, i alla fall inte offentligt.
Frågan är hur han ska kunna visa det Svergie han är rädd att förlora.

Sd kvinnorna använde en psalm i en reklamfilm och fick backa efter att upphovsmannen tagit sig illa vid.
Kommentarsfälten på tidningarna blir kopplade mot facebook så man kan veta vem som står bakom åsikten. Det är inte lätt att vara anonym och driva en åsikt som är så kontroversiell.

Internet har under hela sin existens på något sätt utmanat upphovsrätt och i de flesta av dessa situationer har det ekonomiska stått i rummet. Hur ska musiker få pengar att göra musik, filmare och programmerare lika så. Men i fallet ovan är det den ideela rätten, att inte behöva ha med sitt verk som gör att Börge Ring, som skrivit “För att du inte tog det gudomliga”, inte behöver ha med sin psalm i SDs reklamfilm.

Jag hade en session om bl.a. detta på Webcoast i helgen som gick. Pinterest är en ganska ny tjänst som på ett väldigt effektivt sätt utmanar immaterialrätten. Genom att klicka på bilder man stöter på när man surfar runt på webben så skapar man en digital anslagstavla. Det är en fantastisk tjänst och den är populär.
Haken är att just den användandet går direkt i frontalangrepp med rådande lagstiftning. De som skapat tjänsten är naturligtvis medvetna om detta och har i användaravtalet som man måste godkänna följande formulering:

“Du bekräftar och accepterar att du är ensamt ansvarig för allt medlensinnehåll som du gör tillgängligt via webbplatsen, applikation och service. Att du representerar och garanterar att: du antingen är den enda och exklusiva ägare till allt medlensinnehåll innehåll som du gör tillgängliga genom webbplatsen, Application och tjänster eller att om du har alla rättigheter, licenser, medgivanden som är nödvändiga “

Det innebär att användaren i princip endast kan pinna sina egna bilder eller de som är helt fria, public domain.
För att Pinterest ska kunna sprida detta material behöver de tillåtelse av användaren, föjlande finns att godkänna:

“Genom att tillhandahålla medlemsinnehåll via webbplatsen, program eller tjänster, ger du härmed Cold Brew Labs en global, överföringsbar, över hela världen, oåterkallelig, evig, icke-exklusiv, överförbar, royalty-fri licens, med rätt att licensiera, använda, kopiera, anpassa, ändra, distribuera, sälja, visa offentligt, överföra, strömma, sända…”

Nu kan de fritt göra precis vad de vill med allt material som hamnar i tjänsten. Om någon skulle pnna en bild de inte äger då?
Det finns en lösnig på det också:

“Du samtycker till att försvara, gottgöra och hålla Cold Brew Labs, dess tjänstemän, direktörer, anställda och agenter, skadeslösa från och mot alla fordringar, skulder, skador, förluster och utgifter, inklusive, utan begränsning, rimliga juridiska och redovisningsavgifter, som följd av eller på något sätt har samband med din tillgång till eller användning av webbplatsen, Application, Tjänster eller webbplats innehåll, ert innehåll, eller ditt brott mot dessa villkor.”

Om vi återgår till scenariot ovan.

Vår man i sin villa bestämmer sig att dammsuga pinterest på blonda människor i typiskt, vad han tycker, är svenska sammanhang. Han döper sin board till “riktiga svenskar”. Och han använder länken till denna i alla de diskussioner han är med i på nätet. Det postas i forum på twitter och bloggar.
Hans användarnamn är SD-knäckebrödhult.

Genom att inte pinna själv utan att endast använda sig av bilder som någon annan pinnat, och därmed godkänt att de har all rättighet till, bryter han inte mot någon upphovrätt.
Personerna på bilderna kan inte göra mycket åt saken. De får driva saken mot de som pinnat bilderna från början och lagt in dem i nätverket inte den som “missbrukar” dem.

Pinterest är bara hälaren i sammanhanget.

Med detta exempel vill jag sätta fokus på hur viktig för den egna personen integritet som en ideel upphovsrätt är. Det är kanske dragit till sin spets men när företag använder pinterest så blir bilderna och personer på dessa en del av annonsering. Något som vi har klara regler kring. Liknande exempel av Joakim Jardenberg om att få bestämma vilket sammanhang man ska förekomma.

När vi går framåt så är det lika viktigt att fundera kring vad vi förlorar som vad vi får med ny teknik och tjänster.
Innan ni säger upphovsrättskramare och gammeltänk. Tänk på, om ni inte tycker det finns ett problem att lösa här, att om vi säger ja till allt användande på alla sätt så gäller det även för de som vill göra det du inte vill att de gör. T.ex. bilder på dina barn i propagandasyfte.

Fler som skrivit i ämnet:

How your business could get sued for using Pinterest

Senaste flugan på nätet gör sina användare till brottslingar

Fega pirater bakom ny näthajp

Pinterest, We Have a Problem

Pinterest Copyright Issues Could Spur Changes To Terms Of Use And ‘Pin Etiquette’

The Copyright Question: How to Protect Yourself on Pinterest

Het sajt med slapp koll